Augustus
Kruidenhoek
Het is altijd leuk om een aantal verse kruiden binnen handbereik te hebben voor het op smaak brengen van je salades, sauzen, taarten, ... Een klein lapje grond is al genoeg voor een waaier van diverse smaken. Denk aan peterselie, kervel, bieslook, zuring, tijm, basilicum, salie, ... Kies gewoon wat je zelf lekker vindt en graag gebruikt in de keuken.
Zet je potten of kruidenhoek niet al te ver uit de buurt van je keuken, en zet niet zomaar alle plantensoorten bij elkaar. Zo houdt munt bijvoorbeeld van halfschaduw en een vochtige bodem, terwijl tijm dol is op zon en een goed gedraineerde ondergrond. Houd ook rekening met de ruimte die je planten innemen: laurier is een mooie struik maar groeit vrij langzaam, terwijl venkel in één seizoen meer dan een meter hoog wordt en zich gemakkelijk uitzaait.
Afgezien van water geven, heb je er weinig werk aan. Knip alleen de planten regelmatig bij om ze compact te houden en te voorkomen dat ze gaan bloeien want dat gaat ten koste van de blaadjes en maakt de takken hard. Het handigste is om regelmatig met een schaar of klein knipmes jonge scheuten te oogsten en die meteen te gebruiken.
Basilicum is een kouwelijk eenjarig kruid dat je niet langer dan september of oktober vers kan houden. Droog de blaadjes of vries ze in kleine hoeveelheden in om ook tijdens de winter nog van die heerlijke smaak te kunnen genieten.
Tuinherstel
Het grillige weer van de zomer – van hittegolf en droogte tot stevige storm en regenbuien – heeft je planten zwaar op de proef gesteld.
Panikeer vooral niet over je gazon! Laat het gras tot de herfst gewoon weer groen worden. Daarna kan je eventueel herstelwerkzaamheden overwegen.
Voor struiken is het nu tijd om te snoeien: gebruik een snoeischaar als je alleen zwakke en beschadigde takken verwijdert of een heggenschaar als je weer een mooi compact en gelijkvormig geheel wilt creëren. Heb je niet veel tijd? Geen probleem: ook in september kan je nog prima snoeien.
Verwijder van de rozenstruiken alle uitgebloeide bloemen, behalve bij botanische rozen want die krijgen in het najaar mooie siervruchten.
Vaste zomerplanten kan je knotten om over een week of drie nieuwe groei en zelfs bloei op gang te zien komen. Vaste herfstplanten moeten nu al knoppen of bloemen hebben. Kreunen ze onder de droogte? Geef ze dan zeker af en toe water om hun groei een handje te helpen. Seizoensbloeiers zullen een scheutje meststof in het gietwater zeker op prijs stellen, en haal ook steeds alle uitgebloeide bloemen weg.
In de moestuin is de oogsttijd aangebroken. Haal alle bladeren weg die schaduw creëren voor de vruchten (zeker bij tomaten), snijd van kruiden de blaadjes af (droog ze of vries ze in voor deze winter) en snoei tijm, rozemarijn, salie, … om de bossen mooi compact te houden.
Wat doe je na een hittegolf?
Geen paniek als de zomer warm of zelfs bloedheet was en je gazon wel stro lijkt! Vanaf de eerste regenval zal je gazon zijn prachtige groene kleur terugkrijgen. Je kunt daarentegen je andere planten, die te lijden hebben gehad onder de extreme hitte, wel een duwtje in de rug geven.
Om je potplanten na een hittegolf te verzorgen, week je de kluiten in water tot er geen luchtbelletjes meer zijn of begiet je ze overvloedig. Snijd de verwelkte bloemen af, maar laat de takken zitten, zelfs als ze droog lijken. Ze kunnen nieuwe scheuten vormen. Wacht minstens drie dagen om de ‘bloeiende planten' opnieuw van meststoffen te voorzien.
De heesters die het meest last hebben van de hitte zijn vaak de pas geplante struiken met een ondiep wortelgestel. Hark de bovenste laag van de grond en begiet. Wacht minstens twee weken om te snoeien, want er kunnen jonge scheuten verschijnen op het oude hout.
In de moestuin moet je alle groenten die in de hoogte zijn gegroeid (die dus een bloemstengel hebben ontwikkeld) verwijderen, en dan vooral salades. Er is nog steeds tijd om nieuwe radijs, salades en kruiden te zaaien. Voor de andere groenten graaf je een geultje langs de rijen zodat het water zacht kan afvloeien. Je tuin zal na de hittegolf opnieuw kleur krijgen!
Ontdek ook enkele tips in ons artikel "Wat doen bij droogte in de tuin"!
Tijd voor zomerstekken
Augustus is de ideale periode om stekken van planten te nemen. Succes gegarandeerd! Jonge groene twijgen beginnen net hard te worden en in hout te veranderen. De meeste kleine struiken zijn gemakkelijk te stekken: hortensia, fuchsia, lavendel, rozemarijn, oleander, salie, ...
Snijd een gezonde tak van ongeveer twintig centimeter, die geen bloemen heeft gedragen en minstens twee bladparen heeft, strak en schuin af. Verwijder de top en halveer de bladeren als ze vrij groot zijn zoals bij hortensia's.
Vul een ondiepe bak met lichte potgrond en zet de stekken vijf centimeter onder de aarde. Ze mogen bij elkaar in dezelfde bak, maar zorg dan wel dat de bladeren elkaar niet aanraken om ziektes te voorkomen. Druk de grond goed aan en geef water.
Maak een kleine serre door de bak af te dekken met doorschijnend, lichtdoorlatend plastic dat je vastprikt op stokjes zodat het de bladeren niet raakt. Zet de bak tegen een muur in de schaduw.
Plant in het voorjaar de stekken uit die knoppen beginnen te krijgen en geef water.
Hoe stek je oleander?
Stekken kan de amateurtuinier een beetje afschrikken. Nochtans is oleander stekken heel gemakkelijk, zeker met de tuintips van STIHL!
De oleander geeft meerdere maanden een aangename geur af en heeft een groot kleurenpalet: keuze in overvloed! Om je oleanders economisch te vermenigvuldigen, bestaan er twee stektechnieken: stekken in aarde of stekken in water. De tweede is het eenvoudigste.
Ga als volgt te werk om oleander te stekken:
- Plaats enkele takjes van de oleander in een recipiënt met water (een vaas of waterfles bijvoorbeeld). Vul het water aan als het is verdampt.
- Wacht tot de wortels volledig ontwikkeld zijn: na vijftien dagen beginnen ze te verschijnen, maar het duurt ongeveer twee maanden voor ze klaar zijn voor de volgende handeling.
- Plaats de wortels in individuele potjes gevuld met potgrond en een beetje zand.
- Beschut de potten tegen de koude en plant de jonge oleanders de volgende lente!